[...] mają znaczenie drugorzędne (gdyż mężczyźni mają jądra), z kolei zupełnie inaczej jest u kobiet. Wszystkie androgeny powstają z cholesterolu, a to tłumaczy, dlaczego dieta uboga w tłuszcze nie musi być dobrym wyborem np. dla zawodnika sportów siłowych. Cholesterol przez lata był demonizowany, obecnie bardzo niewiele faktów wskazuje na to, [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niskaloryczną dietą, zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Jednak współwystępowanie nie oznacza od razu związku przyczynowo-skutkowego. Czy to triada sportsmenek, fentermina czy sterydy? Brakuje mi szerszych danych odnośnie stosowania SAA przez kobiety, ale tajemnicą [...]
[...] h od zakończenia treningu (100 ekscentrycznych kontrakcji mięśnia czworogłowego uda). Ogólnie, wg licznych badań wiemy, iż dla sportowców większości dyscyplin korzystna jest dieta wysokowęglowodanowa (dostarczająca 6-10 g węglowodanów na kg masy ciała). Ostatnio coraz częściej sugeruje się też diety wysokotłuszczowe, przy ograniczeniu podaży [...]
[...] Treated with Azoxymethane or Methylnitrosourea” https://cancerres.aacrjournals.org/content/canres/38/12/4427.full.pdf Kawaura A, Shibata M, Togei K, Otsuka H. „Effect of dietary degraded carrageenan on intestinal carcinogenesis in rats treated with 1,2-dimethylhydrazine dihydrochloride.” Tokushima J Exp Med 29:125–129 (1982). J.Watt, [...]
W XXI wieku problemem jest często nadmiar, nie do końca sprawdzonych informacji. W artykule odniosę się do najczęściej powielanych pytań dotyczących planu treningowego. Należy zachować ostrożność, korzystając z internetowych źródeł wiedzy, nigdy nie wiesz, czy autor dobrze zna temat, czy może improwizuje, czerpiąc przypadkowe fragmenty rozmaitych [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej ma często decydujące znaczenie dla utrzymania zdrowia, poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałania kancerogenezie, insulinooporności, zmianom zapalnym w ustroju, zapobiegania incydentom sercowo-naczyniowym itd. Interwały tempowe – jest to odmiana biegu progowego (czyli biegniemy blisko naszego [...]
[...] wyraźne wskazania, by to zrobić (kontuzja, brak efektów, ból wynikający z niedostosowania ćwiczenia do danej osoby, przeciążenie aparatu ruchu itd.). Jeśli problemem jest dieta, a nie trening, to kolejne modyfikacje schematu treningowego na niewiele się zdadzą, jeśli wcześniej nie poprawisz błędów, jakie popełniasz w kuchni. Referencje, [...]
Ostatnio coraz częściej jestem pytany, czy warto zacząć stosować te lub inne zestawy środków hormonalnych. Na początku chciałbym zastrzec, iż opisany tekst jest wyłącznie teoretycznym rozważaniem na temat problemów. Zanim zaczniesz silnie ingerować w stan swojego zdrowia, skontaktuj się z lekarzem, przeczytaj, choć kilka artykułów, a najlepiej [...]
[...] fizycznie (o idealnych białych, równych zębach, modnie ubrane itd.). Ponadto Internet i telewizja zawierają przekazy reklamowe sugerujące, iż wystarczy tylko ta nowa „lepsza dieta”, „ten nowy lepszy trening” lub zakup tych lub innych reklamowanych produktów. Podsumowanie Najprawdopodobniej czarny rynek środków farmakologicznych czeka rozkwit, [...]
[...] na dobry początek”, „Kurs pozytywnego myślenia. Jestem pozytywnym wojownikiem”, „Wyszłam z niemocy i depresji, ty też możesz”, „Moja dieta cud”, „W dżungli zdrowia”, „W dżungli podświadomości” itd.). Na jednej półce w księgarni znajdziesz 100 książek o diecie, a w każdej z [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
Przez panikę związaną z tłuszczami mamy teraz kryzys zdrowotny. Nie, oczywiście żartuję, to nie jest takie proste. Należy tu uwzględnić zmiany zachodzące w trybie życia, aktywności fizycznej, wzrost ilości pracy i wypoczynku w pozycji siedzącej, rosnące rozleniwienie społeczeństwa, postęp technologiczny, który przyczynia się do kultywowania [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
[...] wpływ na insulinooporność? 1. Dieta o wysokiej podaży tłuszczów Wykazano, iż dostarczanie więcej, niż 37% energii z tłuszczów, ma wpływ na insulinooporność. Tego rodzaju dieta obok dostarczania nadmiaru energii względem zapotrzebowania i zwiększania wagi ciała, zmniejsza przyłączanie insuliny do jej receptorów i powoduje nadmierne odkładanie [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
[...] nie uległy zmianie, gdyby wydatek energetyczny był zawsze taki sam, gdyby aktywność tarczycy (T3, T4) i nadnerczy była taka sama (adrenalina, noradrenalina, kortyzol), gdyby dieta nie ulegała zmianom, gdybyśmy nie ulegali drobnym pokusom (słodycze, napoje słodzone, fast food) itd. W rzeczywistości tak się nie dzieje. „Czy do lata pozbędę się [...]
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
[...] sylwetki (np. hodujesz „boczki” i brzuch). Próba uwidocznienia mięśni jest skazana na porażkę, bo jeszcze nie masz czego uwidaczniać! Możesz pozbyć się tkanki tłuszczowej (dieta redukcyjna, aeroby, interwały), ale rama pozostanie kiepska, ponieważ jest niezabudowana. Musisz ją najpierw zabudować mięśniami, a dopiero później zastanawiać się nad [...]